Tworzywa sztuczne nazywane potocznie plastikiem zrewolucjonizowały przemysł na początku XX wieku. W 1907 roku Leo Baekeland stworzył Bakelit – pierwsze tworzywo sztuczne, które zaczęło być produkowane na skalę przemysłową. Dzisiaj żyjemy już w świecie, który nie potrafi obejść się bez nich. Można je spotkać wszędzie. Produkujemy z nich opakowania, naczynia, sprzęt gospodarstwa domowego, sprzęt medyczny. Wykorzystujemy je w produkcji różnych maszyn (np. samochodów i samolotów), a także ubrań i wielu innych przedmiotów codziennego użytku. Obecnie trudno byłoby sobie wyobrazić świat bez plastiku.


Jakie zastosowania mogą mieć plastikowe pudełka?


Plastikowe pudełka mogą mieć różne rozmiary i kształty. Mogą być wykonywane z tworzyw charakteryzujących się dużym stopniem twardości albo z tych nieco miększych. Spotykamy pudełka wyprodukowane specjalnie do kontaktu z żywnością, które mogą służyć do przechowywania i transportowania żywności oraz takie, które nie mogą mieć z nią styczności. Takie pudełka mogą być wykorzystywane do przechowywania kosmetyków, chemikaliów, narzędzi, artykułów elektromechanicznych, odzieży czy leków.


Jakie właściwości mają plastikowe opakowania?


Opakowania wykonane z plastiku mają szereg zalet. Przede wszystkim doskonale chronią przechowywane w nich produkty przed działaniem wilgoci, promieniowania UV i innych szkodliwych czynników zewnętrznych. Dzięki tej właściwości nadają się rewelacyjnie do przechowywania żywności, która jest w nich dłużej świeża. Same w sobie są wyjątkowo lekkie, co sprawia, że idealnie sprawdzają się podczas transportu, nie stanowiąc dodatkowego obciążenia. Żywność w nich przechowywana jest też świetnie zabezpieczona przed uszkodzeniami mechanicznymi. Nadają się idealnie od przechowywania artykułów spożywczych o płynnej, stałej i sypkiej konsystencji. Wielką zaletą takich pudełek jest niska cena oraz możliwość ich ponownego przerobu w procesach recyklingu. Żywność w plastikowych opakowaniach wygląda niezwykle estetycznie i atrakcyjnie się prezentuje.