Babeczki, muffinki i inne ciasta i ciasteczka nie prezentowałyby się tak apetycznie, gdyby nie papier do pieczenia. To dzięki niemu z łatwością wyjmujemy domowe wypieki z formy i możemy zrezygnować ze smarowania blachy tłuszczem lub posypywania bułką tartą. Papier do pieczenia okazuje się więc niezwykle przydatnym “wynalazkiem”.

Jaki papier do wypieków?

Jest kilka cech, którymi musi wyróżniać się papier do wypieków. Przede wszystkim powinien być maksymalnie wytrzymały i odporny zarówno na uszkodzenia mechaniczne (w tym rozdarcia, do których może dojść podczas wstępnych przygotowań), jak i wysokie temperatury czy wilgoć. Bardzo istotna jest również wysoka odporność na tłuszcz. Papier nie powinien nasiąkać tłuszczem, gdyż mógłby w ten sposób stracić swoje najważniejsze właściwości. Nie może też przywierać do potraw podczas pieczenia, gotowania bądź mrożenia. Bardzo ważne jest również, aby wybrany produkt posiadał odpowiednie potwierdzenie, że przeznaczony jest do bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Silikonowe papiery do wypieków silikonowane

Silikonowy papier do pieczenia to jedno z najlepszych rozwiązań, jakie z pewnością doceni każdy profesjonalny, jak i amatorski kucharz czy cukiernik. Dzięki niemu gotowe ciasto zawsze będziemy w stanie bezproblemowo wyjąć z formy. Wypieki nie przywierają do blachy i zawsze zachowują estetyczny wygląd.

Tego rodzaju papier powstaje nie tylko z poddanych odpowiedniej obróbce włókien celulozowych, ale również z niewielkiej ilości silikon. Warstwa silikonu pokrywa obie strony papieru. Dzięki temu produkt ten pozwala uniknąć przypalaniu i przywieraniu ciasta do blachy. Co ważne, tego papieru nie trzeba pokrywać tłuszczem, a i tak możemy mieć pewność, że wypiek bezproblemowo odejdzie od formy po upieczeniu. Materiał ten jest wyjątkowo odporny i wytrzymały, dlatego też możliwe jest jego wielokrotne używanie.

Papier do wypieków – nie tylko do wypieków. Inne zastosowania

Papier do wypieków przydaje się przede wszystkim w kuchni do wykonywania różnorodnych ciast i ciasteczek, a także innych potraw, w tym również mięs, ryb czy warzyw. Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie, gdyż nie przepuszcza wilgoci, tłuszczu ani zapachów. Po umieszczeniu papieru silikonowego na wierzchu ciasta zachowa ono długo swoją wilgotność i nie wyschnie. Można w niego również owijać produkty przechowywane w lodówce, aby dłużej zachowały swoją świeżość. Używa się go też do przygotowania kanapek do pracy, szkoły lub na weekendowy piknik.

Papier do wypieków może mieć jednak znacznie mniej oczywiste zastosowanie. Można użyć go jako… oryginalnego opakowania na prezent. Kilka arkuszy wystarczy, aby zapakować upominek w sposób niebanalny, a jednocześnie efektowny. Dla dodania efektu warto go delikatnie pomarszczyć lub pozaginać. Następnie wystarczy przewiązać paczuszkę kolorową wstążką i gotowe!

Po podgrzaniu potrawy w mikrofalówce zawsze musisz czyścić poplamione ścianki kuchenki? Oszczędź sobie dodatkowej pracy, używając papieru do wypieków. Wystarczy położyć na wierzchu naczynia kawałek papieru, aby uniknąć każdorazowego czyszczenia mikrofalówki.