Opakowania stanowią niezwykle ważny element, który w wielu przypadkach umożliwia wygodne oraz bezpieczne przetransportowanie produktu lub jego sprzedaż. W branży gastronomicznej opakowania umożliwiają nie tylko porcjowanie oraz bezpieczne dowożenie posiłków zamówionych na wynos, ale również poprawiają komfort spożywania dań. Warto pamiętać, że opakowania wykorzystywane w gastronomii muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością.

Jakie opakowania są najczęściej stosowane w gastronomii?

Obecnie wśród produktów tego rodzaju można wyróżnić naprawdę wiele różnych typów, które różnią się od siebie przede wszystkim materiałem wykonania, rozmiarem oraz zastosowaniem. W hurtowniach opakowań jednorazowych można znaleźć zarówno bardziej uniwersalne pojemniki, jak i modele dedykowane konkretnym produktom. Do pierwszej grupy zaliczyć można kwadratowe i prostokątne opakowania tekturowe, dzielone pojemniki styropianowe, okrągłe opakowania na zupy i sosy lub też lunchboxy zamykane za pomocą zgrzewarki.

W gastronomii bardzo często stosowane są również opakowania jednorazowe dedykowane konkretnym produktom. Największą popularnością cieszą się oczywiście tekturowe pudełka na pizzę, które umożliwiają dowiezienie jej do klienta w stanie nienaruszonym i w odpowiedniej temperaturze. Bardzo przydatne są również papierowe opakowania na dania fast-food typu kebab lub burger. Dzięki nim spożywanie tego rodzaju posiłków jest wygodniejsze.

Które z opakowań są niezbędne w branży gastronomicznej?

Sporym uznaniem wśród restauracji cieszą się styropianowe opakowania na zupę z pokrywką, które charakteryzuje szczelność i dobre trzymanie ciepła. Różnego rodzaju lokale gastronomiczne bardzo często korzystają również z papierowych toreb, w które pakują pojemniki z przygotowanymi posiłkami.