Folie wykorzystywane w celach spożywczych to nie tylko popularne sreberka, wykorzystywane w gospodarstwach domowych, służące do przechowywania żywności.

W przemyśle spożywczym, różnego rodzaju folie zabezpieczają towar przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, a także zapewniają im bezpieczny transport.

Poniżej przedstawiamy najczęściej stosowane rodzaje folii, wykorzystywanych w celach spożywczych.

Folie PP

Tego typu folie najczęściej spotkamy w formie taśm, rękawów, półrękawów lub arkuszy. Cechuje je wysoka przeźroczystość oraz możliwość poddania recyklingowi. To właśnie do woreczków z folii PP zapakujemy produkty sypkie lub kupowane na wagę warzywa, owoce oraz orzechy.

Folie PE

Folie PE wykorzystywane są w dwóch celach:

  • przechowywania świeżych produktów
  • pakowania i zabezpieczania produktów w transporcie hurtowym

Cechują się wodoodpornością, szczelnością i przylepnością. Dzięki temu przechowuje się w nich przede wszystkim wędliny, mięsa, wyroby cukiernicze, warzywa, owoce. Do transportu służy jej odmiana: folia stretch.

Folia PVC

Folie PVC są przeźroczyste i doskonale przylegają do produktów. Często służą do opakowywania grzybów. Jest to najbardziej opłacalny sposób pakowania produktów.

Folie poliolefilowe

Folie poliolefilowe najczęściej wykorzystuje się do celów marketingowych, ze względu na ich połysk, ścisłe przyleganie do towarów i wysoką przezroczystość. Są wielowarstwowe, dzięki czemu zapewniają towarom odpowiednie zabezpieczenie przed uszkodzeniem. Ponadto doskonale prezentują eksponowane towary.

Z kolei w gospodarstwach domowych najczęściej używamy folii aluminiowej, doskonale przylegającej do produktów spożywczych i nadającej się do transportu. Zaopatrzymy się w nią w każdym sklepie, zyskując pewność, że przechowywane w niej jedzenie będzie bezpieczne. Co więcej, dzięki zastosowaniu folii, przechowywany w niej produkt spożywczy ma dłuższy okres przydatności do spożycia.